Wednesday, November 09, 2005

God morgon alla barn


Vanligtvis brukar jag vara ganska skeptisk till svenska tv-serier. Visst, när jag var 10-11 år tyckte jag säkert att Goda grannar och Svenska hjärtan var jättenbra, men hur roliga var de egentligen? En serie som jag dock har för mig faktiskt var ganska bra var Rapport till himlen som gick för det antal år sen. Lite mystisk, lite märkligt, lite konstig stämning (och sen var ju Johan Widerberg så väldans söt oxå). En serie som jag tycker passar in under samma premisser som ovannämda serie är God morgon alla barn som startade i SVT i måndags. Först och främst hade de fått till ett helt fantastiskt ljus som bara det gjorde allt mycket intressant. Med små, små medel tycker jag att skådespelarna och regissören Jens Jonsson har lyckats skapa en mycket annorlunda skildring av något mycket vanligt - den svenska skolan. Det hela är mycket surrealistiskt samtidigt som det inte är det. Uttråkade lärare, utröstning vid Lucia osv, förekommer till hög grad i skolan idag. Den uttråkade läraren Gun väcker med sin schablonrepliker fasa i mig -måtte jag aldrig blir sådär. Tills jag slås av insikten - men herre gud, så där har jag ju också sagt! Hjälp!!

För intresserade som ej sett serien så kommer här en beskrivning av God morgon alla barn från SVT's hemsida:

God morgon alla barn
En samhällskritisk dramaserie med en handling som cirklar runt dokusåpornas utslagningsfilosofi och dess följder. Eller en berättelse om barns utsatthet och hur vår förmåga att nå kärleken gått förlorad. Eller helt enkelt en surrealistisk saga om ett litet samhälle vars invånare lever ett liv bortom rim och reson.
Klart är att God morgon alla barn är en dramaserie av ett slag som sällan syns i tv-rutan. Stina Sturesson har skrivit ett manus som tar sin början i en skolklass och en något tillspetsad luciaröstning. I förlängningen utvecklas berättelsen till en skärskådning av samhällets invånarna som alla har en sak gemensamt: De söker efter kärleken men de når den ej.
Detta manus har regissören Jens Jonsson bildsatt med en säregen konsekvens vad gäller färger och bildsnitt. Resultatet har blivit ett nyskapande vuxendrama som tänjer på gränserna för hur tv-dramatik kan se ut.
I det avlägsna lilla samhället Kroka börjar luciafirandet närma sig och på skolan bestämmer man sig i år för att rucka lite på traditionerna. Istället för att den sötaste tjejen som vanligt utses till lucia, ska man rösta ut kandidaterna en efter en. Och varför ska inte tjejerna kunna få delta i julspexet?
I dramats centrum står Gun, en traditionsbunden lärare på Krokbäckaskolan som i ett anfall av nytänkande är den som bestämmer sig för att ändra reglerna för luciaförfarandet. Hennes beslut får oanade konsekvenser för de i hennes närhet; Ann-Kristin som driver en bröllopssalong och är Guns raka motsats. Skolans rektor Bengt, som drömmer om pondus och en romantisk tillvaro med Gun. Einar, byns eldige pizzabagare som också är far till Karin, en av eleverna som gör uppror mot den nya ordningen.
Under ytan ruvar invånarna i Kroka på sina väl bevarade hemligheter och snart inleds en händelsespiral där det dolda kommer upp till ytan och gamla invanda mönster och förhållanden hotar att brisera. Och mitt i alltihopa anländer den mystiske skolinspektören...
God morgon alla barn består av tre timslånga avsnitt som sänds måndagar i SVT1 kl. 20.00 med start 7 november.